Fokus på humus og kalk

Humusrike vann tåler mindre sur nedbør enn tidligere antatt, viser ny forskning. Dette er ytterligere et element som underbygger viktigheten av kalkingsarbeidet.

Den siste tiden har debatten om kalkingsbehovet i vassdragene rast, ikke minst etter at Regjeringen reduserte bevilgningene til dette arbeidet i årets budsjett. Med 70 millioner kroner totalt er denne potten nå over halvert sammenlignet med for åtte år siden. Mange jeger- og fiskerforeninger frykter at en lang årrekke med kalkings- og kultiveringsarbeid til en stor grad vil være bortkastet.
Like viktig
Reduksjonen utgjør et kutt på 30 millioner kroner i Statsbudsjettet for 2006, noe som i naturvernsammenheng betegnes som dramatisk. Til tross for mindre sur nedbør, ses det som like viktig å opprettholde graden av kalkingsarbeidet for å unngå at fiskestammen som er opparbeidet, vil dø igjen. Konklusjonen er at vannene vil ha behov for intensiv kalking i flere tiår framover. – Kalkingsarbeidet er veldig viktig. Vi gjennomfører målinger av surhetsgraden i vannet (pH), og avdekker at fisk og bunndyr drar stor nytte av dette arbeidet, sier Erik Andreassen i Øststranda jeger- og fiskerforening (ØJFF).
Ublid skjebneAndreassen viser til resultater av kalking og ørretutsetting i Sagstusjøen.
– Ved en eventuell kalkingsstopp er det stor fare for at fisk, bunndyr og rogn lider en ublid skjebne. Vi risikerer å få tjern med noen få mort og tusenvis av mer motstandsdyktige gjedder, sier Andreassen.
Som tidligere omtalt er det årlig satt ut ørret i Sagstusjøen. Andreassen opplyser at ØJFF etter hvert har fått klare bevis på at ørreten gyter i bekkene rundt sjøen.
– Vi har kjøpt fisk for tusenvis av kroner, og om vi må stoppe kalkingsarbeidet nå, kan vi se tilbake på mye bortkastet arbeid, fastslår han.
Andreassen legger til at det er viktig å opprettholde muligheten for å kalke alle vann i foreningens område.
– Det ville være svært uheldig om vi blir nødt til kun å prioritere noen tjern og ikke ta med alt, sier han.
Brunt vann
Norges Jeger- og Fiskerforbund har nylig henvendt seg til miljøvernministeren med en anmodning om strakstiltak for å unngå stopp i eksisterende kalkingsprosjekter.
Bladet pH-Status viser i sitt nyeste nummer til at nyere forsking avdekker at sur nedbør rammer humusrike vassdrag i større grad enn tidligere antatt, og humus - altså brunt vann - preger de fleste sjøer, åer og tjern rundt om i Nes. Tidligere ble skader på fisk og annet dyreliv i disse sjøene forklart med at disse vannene var naturlig sure. Nå viser det seg at humussyrer i det brune vannet gir større utfordringer enn tidligere beregnet for å opprettholde et akseptabelt pH-nivå for fisken.