Ved fossene er det gratis å fiske

Grunneierne langs Glomma og Vorma har som kjent gått sammen om et felles fiskekort. Det koster 300 kroner i året å fiske i elva. Men på grunnen til Akershus Energi, som eier kraftstasjonene på Funnefoss, Rånåsfoss og Bingsfoss, er det gratis å fiske.

Tekst: John Arne Paulsen


Funnefoss. Akershus Energi eier grunn på sørsiden av elva. Se den gule markeringen.


Grunneierlagene tar betalt for fiske i elvene, og tjener dermed penger på at elva renner forbi der de bor. I Vorma og Glomma koster et årsfiskekort 300 kroner, et ukeskort 150 kroner, og et dagskort 50 kroner. Skal du ha båtkort, må du ut med 400 kroner i året. Med disse kortene kan man fiske i Glomma og Vorma i Akershus og i Østfold fra Mjøsa og Hedmarks-grensa i nord til Sarpsborg i sør.

Rånåsfoss. Akershus Energi eier en strandlinje på cirka en kilometer. Se den gule linja.
På grunnen til Akershus Energi, det vil si over og under kraftstasjonene på Funnefoss, Rånåsfoss og Bingsfoss, er det gratis å fiske. Informasjonssjef i energiselskapet, Bjørn Dag Gundersen, forteller til avisen Raumnes at det er noen brukbare fiskeplasser i disse områdene.
     - På vår eiendom rundt Funnefoss er området nederst ved utløpet av kanalen nedstrøms Funnefossdemningen aktuelt for fiske. På Rånåsfoss går vårt område på vestsiden av elva fra den gamle brua og ned til enden på opparbeidet areal nedenfor kraftstasjonen. Ved Bingsfoss eier vi grunn fra kraftstasjonen og ned til Lushammeren, forteller Gundersen.

Bingsfoss på Sørumsand. Akershus Energi eier en strandlinje på cirka en kilometer. Se den gule linja.
 Både på Rånåsfoss og ved Bingsfoss er strandlinja en drøy kilometer lang. I tillegg eier Akershus Energi et område ved Sundfossen i Blaker med en strandlinje på cirka 200 meter på østsiden av Glomma. Se kartene under.
     Utmarksavdelingen for Akershus og Østfold forteller at fiskekortet for Glomma gjelder kun elveløpet og ikke Øyeren. Der er det ikke krav om fiskekort pr. i dag.

Sundfossen på Blaker. Akershus Energi eier grunnen som er gulet ut.
Alle kart © Akershus Energi. Viderebruk er ikke tillatt uten aksept/avtale