Tren på at kajakken kan gå rundt

Det er viktig å trene på å komme seg opp i kajakken igjen om uhellet skulle være ute.

En sit-on-top kajakk er relativt lett å komme opp i igjen hvis man først har falt ut av den. Et forbehold er da at man er kledd fornuftig, og ikke er utstyrt med en tung fiskevest eller fiskejakke som inneholder alt mulig av utstyr. En tommelfingerregel ved fluefiske fra kajakk må uansett være at man har så lite fiskeutstyr på seg som mulig.

Måten du kommer seg opp på kajakken igjen er at du tar tak med begge hender midt på kajakken og drar deg opp på kajakken med et kraftig tak.

Om kajakken havner opp ned, er det selvfølgelig en fordel at minst mulig av fiskeutstyret ligger løst, og klokelig er blitt lagret trygt i kajakkens rom/lommer.

For en fluefisker er naturligvis ett av de viktigste budene å få tak i fiskestanga før den synker til bunns! Når kajakken ligger opp ned, gjelder det å komme seg opp på den og dra den rundt på rett kjøl. Det gjøres også ved at man tar tak fra siden, midt på kajakken, og drar seg opp.

 
En "sit-inside-kajakk" er vanskelige å komme opp i igjen, rett og slett fordi selve skroget er høyere. En slik situasjon er mer kritisk. Faktum er at i slike tilfeller må en gjerne ha en venn til å hjelpe seg for å komme opp i kajakken igjen.

Hva trenger man å ha på seg for å fluefiske fra kajakk? Noen nødvendige ting er en snøreklipper, en flueboks med utvalgte fluer, en håv, pulver eller spray til å tørke tørrflua, og gjerne ekstra fortomsmateriale. Hvem har ikke opplevd at fortommen har slått krøll på seg eller har blitt tvinnet til det ubrukelige?

Et tips til: Har man dårlig nærsyn, er det også en fordel med enten et vippbart forstørrelsesglass på skyggelua elle briller med tilpasset styrke. Dette for å unngå å måtte gå i land for å skifte flue.

Se en informativ video om temaet HER