Snorre Grønnæss' eldorado

Snorre Grønnæss har fisket i Trysilelva i rundt 50 år. Han har bygget opp Gjerfloen Fluefiske til å bli en solid attraksjon for fluefiskere på jakt etter harr. I 2012 registrerte gjestene hans 1742 tatte harr, de fleste mellom 30 og 40 centimeter.

Jørn Hagen (t.v.) og Snorre Grønnæss midt i harrfiskesonen.
Tekst: John A

På sin egen internettside skriver Snorre Grønnæss blant annet: "Det har gått mer enn 50 år siden jeg som femåring gjorde mine første famlende forsøk på å fravriste naturen dens hemmeligheter med fiskestang i neven. Siden den gang har det blitt flere årsverk med variert fiske og jeg har derfor hatt rik anledning til å følge med og se hvordan den industrielle utvikling og samfunnsliv forøvrig har påvirket vårt miljø generelt og våre fiskevann spesielt. Jeg har også vært yrkesaktiv innen pedagogisk virksomhet i 35 år, og føler at jeg som guide har den ballast som kreves for å gi spesielt den yngre garde en dypere forståelse for hvorfor vi i Gjerfloen Fluefiske forvalter våre fiskeressurser som vi gjør."

Snorre Grønnæss kan tilby fiske etter harr på en 7 kilometer lang, eksklusiv elvestrekning. En og annen pen ørret biter også jevnlig på gjennom sesongen. Grønnæss tilbyr også kyndig guiding.
     Høsten har vært mildt så langt og Grønnæss forteller at det faktisk fortsatt er mulig å fiske med flue og nymfe etter harr på Gjerfloen Fluefiskes harrstrekning i Trysilelva. Jakten på kunnskap om emnet, og evnen til å tenke i nye baner, resulterte for noen år tilbake i at Grønnæss kunne tilby det første bag-limit fisket etter harr i Norge.

     – En som har hatt fiske som sin altoppslukende hobby gjennom mange år, kommer før eller senere til det punkt da det å dra fisk på land ikke lenger er så viktig. Man blir mer opptatt av årsakssammenhenger, eksperimentering og nye metoder, forteller Grønnæss.

Snorre vader ofte ut med kamera når fiskere prøver lykken i elva. Her er det Jørn Hagen som poserer for fotografen.
Staute karer poserer for fotografen. Foto: Snorre Grønnæss
– Det er en spennende utfordring som fiskeguide å kunne hjelpe andre til et godt fiske. Det er alltid en ubeskrivelig tilfredsstillelse å glede seg sammen med en debutant som har fanget sin første fisk, sier han.
Jørn har grunn til å smile fornøyd. Han har klargjort fiskestanga. Været ser bra ut, og harren vaker i strykene nedenfor hytta.
I tillegg tilbyr han hytter til leie, strategisk beliggende ved elva, fiskevann og jaktterreng.
     – Tilbudet er blant annet beregnet for fluefiske-entusiaster som er opptatt av god forvaltning. Bag-limit gjelder – opptak av kun èn fisk pr døgn pr. fisker, legger han til.


Der satt den, gitt. Nok en harr på vei inn i håven.
Tid for fluebinding mellom slagene i elva.
Frank Ihle lurte denne pene harren på 40 cm. Foto: Snorre Grønnæss.
Vi har besøkt ham flere ganger, og vi har reist hjem til Nes etter flotte fiskeopplevelser. Harr på opptil 45 centimeter og ørret på over kiloen er ikke til å kimse av. Nå i den mørke vintertiden, når utstyret er pakket bort og det er lenge til vårblomstene stikker frem, gleder vi oss til nye fluefiskesesonger. Helt sikkert med flere turer til dette fluefiske-eldoradoet rett ved svenskegrensa.
Jørn Hagen med en av rundt 40 harr som han landet ved vårt første besøk hos Gjerfloen.

Vadebuksene træs på. Elva renner over den steinete bunnen. Vi vader ut mot "krem-plassene" der vi vet harren står og spiser. Vi har bundet opp superpuppan, diverse døgnfluer i grått og oliven, red tags, svartbrune nymfer og hareørenymfer.


Harren står tett enkelte steder, og biter på når agnet presenteres på en god nok måte. Klassisk fluefiske med lange fortommer gir gode resultater. Spesielt der flua/nymfa runder i enden av flytstrekket. Fang og slipp er hovedmelodien.
Jørn langer ut snøret midt i ei djuprenne med bitevillig harr.
Tekst/foto © www.fluefiskeprat.com

Kommentarer