Utfordrende ørretfiske blant nøkkerosene

Å fiske ørret blant nøkkerose-blader er en utfordring for oss fluefiskere. Det tærer fort på fluebeholdningen, men på denne turen var jeg heldig. Fisken satt på første kast!

Foto © Fluefiskeprat
Nøkkerosene og deres umiskjennelige blader vokser opp i løpet av sommeren og skaper utfordringer for oss fluefiskere. Mot slutten av juli blir fisken mer var, og det gjelder å tilby flua så pent som mulig, uten for mye plasking i vannet. Disse vassplantene, som faktisk har fått sitt navn fra den tiden da man trodde at nøkken gjemte seg under bladene, er godt kjent fra mange tjern, elver og sjøer, både i næringsrikt og næringsfattig vann. Den hvite nøkkerosen kan faktisk bli så stor som 20 centimeter i diameter. Bladene, som legger seg ut over vannflata, gjør det vanskelig å manøvrere flua uten at den setter seg fast.
     På denne fisketuren i en sjø i Nes på Romerike var det få vak å se. Kun ett og annet vak dukket opp langt utenfor kasteavstand. Jeg var i ferd med å gjøre vendereis, men med ett skapte et vak fristende ringer mellom kronbladene nær land. Det eneste alternativet for å lure denne fisken var å legge snøret ut mellom bladene.
     I det døgnflueimitasjonen var i ferd med å lande på vannflata, kastet ørreten seg over den. Hele fisken var godt synlig i lufta, og flua satt godt i tilslaget. Så kom selve hovedutfordringen. Her var det om å gjøre å kjøre ørreten slik at den ikke fikk sjansen til å stupe ned rundt stilkene under vann.
    Jeg har mange ganger tidligere opplevd at fisken surrer snøret rundt vegetasjonen slik at det blir sittende bom fast. Derfor ble hovedoppgaven å styre fisken med stanga i slalåm høyt i vannet mellom kronbladene. Heldigvis hadde ørreten svelget flua godt, og med aktiv og konsentrert innsveiving havnet den raskt i håven. Fast fisk!

John A


Kommentarer