Trives på kajakkbølgen

Johnny Hundershagen fra Auli og Bjarne Marstein fra Årnes i Nes kommune, Akershus, er to ildsjeler som sprer kajakkglede på Romerike. De tilbyr kursing og guiding gjennom nisjebedriften Romerike Padleopplevelser. Stadig flere vil padle utover sommersesongen, også gjennom vinteren. Det krever kunnskap både når det gjelder sikkerhet og utstyr.

Les stor, illustrert artikkel ved å klikke HER eller på linken under bildet.

Dyktige instruktører: Bjarne Marstein (til venstre) fra Årnes og Johnny Hundershagen fra Auli kurser både nybegynnere og viderekomne kajakkpadlere i regi av Romerike Padleopplevelser. Her er de i kajakklageret, der de plukker ned en lett manøvrerbar allround-kajakk. Foto: John Arne Paulsen


    Romerike Padleopplevelser

  • Romerike Padleopplevelser er en nisjebedrift på Årnes som har spesialisert seg på kajakkmarkedet.
  • Bedriften tilbyr kursing i padling, beversafari og guiding i kajakk.
  • Nisjebedriften har også startet med utleie av kajakker, kanoer og tilhørende utstyr.
Bjarne Marstein og Johnny Hundershagen ser at det lokale kajakkmiljøet blomstrer som aldri før, og sesongen spiser seg stadig lenger inn i vinterhalvåret.
   – Det er fortsatt en økende interesse for kajakkpadling i Nes og på Romerike for øvrig. Vi bor jo midt i et eldorado for kajakkentusiaster, sier Bjarne Marstein, daglig leder i Romerike Padleopplevelser på Årnes.
   Sammen med Johnny Hundershagen fra Auli holder han kurs for nybegynnere og viderekomne. Hundershagen driver kursforetaket Sikker Padling.

Tilbyr padleopplevelser: Johnny Hundershagen (til venstre) og Bjarne Marstein planlegger nå sommersesongens aktiviteter. Her holder de et par langskaftede, vanntette padlestøvler og en sammenpakket rednings-årepose. Foto: John Arne Paulsen
Viktig kunnskap
Det er viktig å være godt forberedt når man skal ut og padle. Sikkerheten settes i høysetet.
   – I tillegg til rent grunnleggende kunnskap om padling, er det nødvendig å vite hva slags forholdsregler man må ta med tanke på sikkerheten. Ikke minst gjelder dette ved padling i kaldt vann, sier Marstein.
Nisjebedriften på Årnes har kjøpt inn kajakker og utstyr til å kunne kurse grupper bestående av åtte personer.
   – På et introduksjonskurs får man prøve ut en kajakk. På et grunnkurs får man lære det grunnleggende om padling. De som har fullført et grunnkurs kan også tilbys et sikkerhetskurs, som blant annet inneholder viktige redningsprosedyrer, sier Marstein.

Vinterpadleutstyret: Bjarne Marstein gjør alt klart for en vinterpadletur. Det innebærer ullundertøy, fleece, tørrdrakt, ull-lue, neoprenhette, padlemoffer eller -hansker, flytevest, taueline rundt livet, og varmt fottøy uten lisser. Foto: John Arne Paulsen
Padlet i minus 20
Hvis man skal være med flere ut og padle, bør man kjenne til de typiske redningsrutinene. I desember i fjor var Vorma så godt som isfri mens gradestokken hadde sneket seg ned under 20 minusgrader. Da var det en gruppe padlere som så sitt snitt til å ta årene fatt.
   – Det må jo kunne betegnes som ekstremt, og det er absolutt ikke noe man bør gjøre uten å være erfaren både når det gjelder padling og utstyrshåndtering. Men samtidig er det en spesiell opplevelse å padle kajakk i vinterhalvåret, sier Marstein.
Sosial padling: Dette bildet er fra et grunnkurs i august i fjor. Foto: Johnny Hundershagen
Eskimorulle
Parallelt med oppblomstringen av det lokale miljøet har stadig flere padlere blitt svært dyktige til å håndtere kajakkene sine. Det innebærer blant annet såkalte eskimoruller og bølgesurfing.
   – Vi kan tilby kurs der vi lærer deltakerne å rulle rundt i vannet med kajakken. Hvis mange vil ha slike rullekurs i sommer, så finner vi et egnet sted og gjennomfører det, sier Marstein.
   – Vi kan også kjøre kurs i tomannskajakk. De er stadig mer populære, sier Hundershagen.
   Begge to er utdannede instruktører gjennom Norges Padleforbund. Romerike Padleopplevelser er registrert med eget organisasjonsnummer, og Marstein har også opprettet en egen nettside med adressen romerike-padleopplevelser.no.

Mestringsfølelse
De to forteller at det ikke er fortjenesten som får dem til å holde på med dette.
   – For oss er målet å få det hele til å gå rundt økonomisk. Du kan si at det handler om å få finansiert hobbyen, sier Marstein.
   Hva er det så som får en til å bruke så mye tid på kajakk og kursing?
   – Mestringsfølelsen vi ser at deltakerne får i løpet av et todagerskurs, er veldig givende. Vi opplever en genuin glede ettersom de behersker de forskjellige sidene ved padlingen, sier Marstein.
   – Vi får gode venner. Og så er det det å komme seg ut i vår flotte natur. Det finnes ikke noe bedre enn å gli gjennom den i en kajakk, sier Hundershagen.

I tørrdrakt: Bjarne Marstein har her tatt på seg padleutstyret han trives med tidlig på våren. Han har ull fra topp til tå under tørrdrakta. Legg merke til spruttrekket rundt livet. Det festes rundt "sittehullet" i kajakken. Foto: John Arne Paulsen

Den viktige padlesikkerheten

Padling i ordnede former betraktes ikke som noen risikosport, men når vannet er kaldt og man skulle være uheldig og velte, er det kjekt å vite hva man skal gjøre. Her beskrives tre redningsprosedyrer i svært grove trekk:
  • Cowboyredning
Du velter med kajakken. Du tar tak i kajakkens bakre del og skyver deg opp på den bakfra. Etter hvert sitter du skrevs over kajakken og kan til slutt sette deg tilbake på setet. Når man velter er det viktig å ha kontroll på både padleåra og kajakken.
  • Kameratredning
Du velter i vannet. Padlekameraten din padler bort til deg, slik at du får tak helt fremst på kameratens kajakk. Kameraten snur den veltede kajakken og manøvrerer slik at du kan klatre opp på den.
  • Åreposeredning
Dette er en teknikk for å komme seg opp i kajakken ved egen hjelp. Man benytter en årepose som blåses opp som en ballong rundt det ene årebladet, slik at man kan bruke åra som redskap til å klatre opp på kajakken igjen.

Kursing er viktig: Når uhellet er ute, er det viktig å vite hva man gjør. Dette bildet er tatt under et sikkerhetskurs på Glomma i fjor sommer. Foto: Johnny Hundershagen

Populær helårspadling

Padlesesongen starter stadig tidligere på året og strekker seg stadig lengre ut over høstmånedene. Hver årstid har sitt særpreg, også i kajakken. Bjarne Marstein anbefaler å gå til innkjøp av ei tørrdrakt. Med denne holder man seg tørr fra topp til tå.
   – Med tørrdrakta åpner det seg en helt ny padleverden. Jeg vil anbefale alle å kjøpe seg en "pustende" tørrdrakt hvis man vil padle utover sommersesongen, sier Marstein.
   En "pustende" tørrdrakt slipper luft igjennom stoffet samtidig som den holder vannet ute. Denne pustingen fører til at den ikke blir klam og kald. I tillegg kan man falle i vannet uten å være redd for å bli kraftig nedkjølt med det første.
   – En tørrdrakt koster en del penger, men jeg vil likevel betegne den som en god investering for aktive padlere, sier Marstein.
   God ull og fleece under er gunstig.
   – Jeg har alltid ull innerst. I tillegg har jeg ullplagg på hodet. Det er viktig å holde hodet varmt, sier Marstein.
   Når man er ute på vinterpadling, er det også lurt ha med en bag med tørre, varme klær fra topp til tå. Igjen for sikkerhetens skyld.

Padleparadiset Romerike

I denne reportasjen konsentrerer vi oss om padleaktiviteten i ferskvann. I Nes og nærområdet rundt er det mange egnede utgangspunkter for flotte turer, både i rennende vann og i sjøer og tjern. I en tre kvarters radius rundt Årnes er det flust av flotte padlelokaliteter. Her er noen av dem:
Bjørknessjøen, Mangen, Øyeren, Sagstusjøen, Glomma (blant annet nedenfor Funnefoss og ved Udenes kirke), Vorma, Utsjøen, Uåa, Romsjøen, Ellingsjøen, Flolangen, Hurdalssjøen, Storsjøen, Sæteråa, Hersjøen, Leira og Nitelva.

Flott sommerhobby: Agnethe Opdal Danielsen padler her på Glomma med Udenes kirke i bakgrunnen. Foto: Johnny Hundershagen

De forskjellige kursene

  • Grunnkurs
Rett og slett et grunnleggende kurs om padling. Kurset gir våttkort.
  • Introduksjonskurs
Gjennomføres på en lokal sjø. Kurset gir en rask innføring i kajakkpadling og er et utgangspunkt for å utvikle padlingen videre.
  • Rullekurs
En innføring i eskimorullas hemmeligheter.
  • Sikkerhetskurs
Kurset har som mål å drille effektiv og sikker redning av en selv og padlekompiser dersom uhellet skulle være ute. Krever erfaring på grunnkursnivå.

Fakta om våttkort


Våttkort danner rammen for kursstigene og mulighetene for padleutdanning som finnes i Norges Padleforbund. Våttkort er et plastkort på størrelse med et vanlig kredittkort. Baksiden av kortet er satt av til å klistre på oblater som er små bevis, eller diplomer, på de kursene man har tatt i padleforbundets regi.

 

Kommentarer