Gledelige funn av friske edelkreps

Ved Auli Mølle i Sagstuåa, en sideelv til Glomma i Nes på Romerike, er det gjort funn av frisk edelkreps. Kommunen planlegger tiltak både i Sagstuåa og andre vassdrag i kommunen.

John Arne Paulsen

Etter en sjekk av den økologiske tilstanden i Sagstuåa - en sideelv til Glomma på Øvre Romerike - har Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) utarbeidet en rapport der såkalte bunndyrprøver ga funn av edelkreps ved Auli mølle. Dette er gledelige nyheter i en tid der krepsepesten tar livet av store deler av bestanden i vassdrag knyttet til Glomma.
Ber om godt samarbeid: Kommunen planlegger nå tiltak blant annet for bedre vannkvalitet i Sagstuåa i Nes på Romerike. Ovenfor denne fossen og demningen ved Auli Mølle, er det funnet frisk edelkreps. Foto: John Arne Paulsen
 - Frisk edelkreps ble funnet ovenfor fossen ved Auli mølle, og det er mer av den lenger opp. Det er positivt at disse prøvene påviste edelkreps. I Kampåa, for eksempel, er det ikke meldt om slike funn, sier Leiv Knutson, prosjektleder i Nes kommunes tekniske etat.
     Prøvene ga for øvrig også funn av krepsdyret gråsugge.


Demningen
Det har vært mye snakk om slusing og ikke slusing i Svanfoss i Vorma fordi Mattilsynet er redd for spredning av krepsepesten.
     - Kanske er denne mølledemningen i Sagstuåa også viktig med tanke på å unngå spredning av krepsepest oppover mot Sagstusjøen?
     - Det kan den fort være. Men elva får hele tiden tilført kreps ovenfra og nedover. En skal ikke se bort fra at når forholdene bedrer seg i Glomma igjen, så vil krepsen igjen etablere en god bestand på hele strekningen fra Auli mølle og ned til Glomma, sier Knutson.

Gledelig reproduksjon
Han tror ikke det har noen hensikt å forsøke å sette ut kreps i åa nå.
     - Det kan jeg aldri tenke meg. Så lenge det er reproduksjon ovenfor demningen, vil krepsen etter hvert forplante seg i hele vassdraget. Det trenger ikke ta så himla lang tid hvis forholdene ligger til rette. Vi får flommer som fører til at kreps blir dratt nedover. Det vi må fokusere på nå er å forbedre vannkvaliteten på hele strekningen, sier Knutson.
     NIVAs rapporter avdekker utfordringer nedover mot Glomma i alle sidevassdrag som er sjekket i Nes.
     - Det er nok også andre ting enn krepsepesten som gjør at det ikke er kreps lenger ned mot Glomma, og i Glomma. Det kan man lese ut fra rapporten, sier Knutson.

Under miljømålet
Lenger nedover i Sagstuåa er det ikke så mye å rope hurra for. I følge rapporten er den økologiske tilstanden i nedre Sagstuåa "moderat". Det vil si at tilstanden er under det satte miljømålet, også når det gjelder forhold for fiskelivet.
     - Vassdraget vil dermed ikke nå miljømålet innen 2021 dersom det ikke gjennomføres tiltak som reduserer næringssaltbelastningen, opplyser Markus Lindholm i NIVA. Han konkluderer blant annet med at aktiviteter i landbruket bidrar vesentlig til forurensningen i åa.

Statistikk-start
Som omtalt før jul er NIVA ferdig med vassdragssjekken i Nes. Nå kan kommunen begynne å måle resultater i de forskjellige åene.
     - Dette er veldig positivt. Nå vet vi status før vi begynner med tiltak, sier Knutson.
     - Hva slags tiltak vil dere sette inn?
     - Det er ulike problemstillinger. Vi har tiltak mot utslipp fra landbruket. Det kan hjelpe på forholdene når det gjelder Sagstuåa. Men Nes kommune har selv "svin på skogen" med tanke på kommunens ledningsnett og kloakkutslipp. Der jobber vi jo også med tiltak gjennom det store prosjektet for bedre renseløsninger over hele bygda. Dette gjelder ikke minst langs Sagstuåa, sier Knutson.

Samarbeid
Dette handler om vår felles naturarv. NIVA slår fast at det er på høy tid at fellesskapet sørger for en forbedret vannkvalitet rent generelt sett. Kommunen håper derfor på velvilje fra de forskjellige grunneierne.
     - Er det slik at grunneiere vil få pålegg om å gjennomføre tiltak, som for eksempel å etablere bredere vegetasjonsbelter langs vassdragene?
     - I utgangspunktet er det ikke snakk om tiltak basert på tvang, men vi ønsker å få til samarbeid basert på felles interesser, sier Knutson.