Lake overvintret i siloen

Hans Georg Haug helte noen tusen liter Vorma-vann over siloen inne på låven. Ni måneder etter fant han en sprellende fisk på betonggulvet.

Tekst: John Arne Paulsen

– Det ser ut til å være en bitteliten lake. Den har torskeskjegg og mønster som tyder på det. Den er ikke mer enn noen centimeter lang, så den kan ikke ha vært gamle "karen" da den ble med Vorma-vannet vi hentet for ni måneder siden, sa Hans Georg Haug da han tipset om fiskefunnet.
    Sammen med John Ivar Johnsen jobbet han med å pumpe vann fra siloen og ut til avløpet. Det var da de to ble oppmerksom på den lille fisken som holdt på å bli med i dragsuget.

Fra Vorma: Laken måler kun noen centimeter og ble etter all sannsynlighet med Vorma-vannet som gårdbrukeren helte over siloen ni måneder tidligere. Foto: John Arne Paulsen



– Helt utrolig
Hver høst flytter bonden cirka 10 000 liter vann fra Vorma og opp til gården. Vannet brukes til å presse siloen ned og å hindre luft i å komme til for å unngå mugg. I dette vannet må fisken ha overvintret.
    – Jeg vet ikke hva den har livnært seg på. Dette er jo helt utrolig. Kanskje jeg skal begynne med fiskeoppdrett, gliste gårdbrukeren etter å ha oppdaget den lille fisken.
    Gården Nordre Vogstad ligger i Nes kommune, Romerike, mellom Vorma og fylkesvei 177 ovenfor Klokkerhaugsvingene ned mot Vormsund. Vorma renner forbi den store jordbrukseiendommen.

Inne på låven: Hans Georg Haug står her ved siloen. I plastboksen svømmer en liten lake han fant på betonggulvet inne på låven. Foto: John Arne Paulsen
Kuriøs historie
Etter fotografering ble den lille hardhausen sluppet ut i elva igjen for å vokse seg stor.
    – Vi får håpe den klarer seg. En morsom historie er det uansett. Fisken kan ikke ha vært noe mer enn en yngel da den kom hit til gards, sa Haug etterpå.
    Lake finnes både i Glomma og Vorma. Den foretrekker kjølig vann, og lever som regel på bunnen av sakteflytende elver der den driver jakt på mindre fisk. Laken kan bli opp til sju kilo tung. Den trekker normalt mot grunna om vinteren og lever på dypere vann om sommeren. Eksemplaret som havnet i silovannet på Nordre Vogstad hadde ikke dukket dypt nok, noe som ga grobunn for denne særdeles kuriøse historien.