Ørretslipp i idylliske Sagstusjøen

Sportsfiskets År 2014: For å få etablert en bærekraftig ørretstamme i Sagstusjøen, er arbeidet på Bjørkelangen Settefiskanlegg helt avgjørende. Årets utsetting i sjøen var 400 sprelske ørreter.

Tekst: John Arne Paulsen

Nye vanntanker stinne av treårige ørreter er også denne sommeren fraktet til og sluppet ut i Sagstusjøen fire kilometer øst for Årnes sentrum i Nes på Romerike, Akershus. Dette ørretslippet er nå blitt en årlig tradisjon i regi av Øststranda Jeger- og Fiskeforening (ØJFF).

Håven full: Erland Fjerdrumsmoen (til venstre) og Erik Andreassen løper her med den store håven full av ørret ned fra tanken og til sjøen. Foto: John Arne Paulsen
- Vi ser positive resultater. Vi har også fått bekreftet at det foregår gyting, noe som er positivt med tanke på et framtidig mål om at behovet for settefisk skal bli gradvis redusert, sier Geir Korsvoll. Han leder ØJFFs fiskeutvalg i tillegg til å være medlem i hovedstyret.
Denne dugnaden er interessant for store og små. I år ble 400 ørreter satt ut.

Sprelske og aktive
- Disse fiskene er tresomrige. Det vil si at de er opp mot kiloen i størrelse, forteller Korsvoll.
Det var opp mot 20 grader i vannet denne dagen, og ørretene fra settefiskanlegget var sprelske og aktive fra første slipp.

Prakteksemplar: Leder av ØJFFs fiskestellgruppe, Geir Korsvoll, viser her fram en av de fargerike settefiskene. Foto: John Arne Paulsen
- Nå orienterer de seg litt. De sprer seg fort utover i sjøen, og etter hvert som de blir sultne tar de til seg naturlig næring, sier Erik Andreassen, styreleder i ØJFF.
Og næring fra naturen i sjøen er også helt vesentlig med tanke på smaken på fiskekjøttet.
- Hvis du får en av disse settefiskene på kroken de nærmeste ukene etter slippet, er det ingen vits i å behandle den som en matfisk. Den smaker kun fiskefôr fra oppdrettsanlegget, og det er ingen god smak. Blant annet derfor ber vi om at fiskene blir gjenutsatt i sjøen de nærmeste ukene etter at de er sluppet ut i sjøen, sier Andreassen.

Fiskekort
Erland Fjerdrumsmoen (bildet under) var medvirkende gjest under dugnaden. Det var en smal sak å bli motivert til hjelp.


- Dette er et kjempefint tiltak. Nå får vi håpe at disse flotte fiskene vokser seg enda større der ute, sier han.
Det er mulig å kjøpe fiskekort i sportsbutikken på Årnes, eller i en privatbolig ved Sagstusjøen. Ved boligen, som ligger langs Rakeievegen, er det er satt opp et stort skilt.


For store og små: ØJFF markerer Sportsfiskets År 2014. Her hjelper Pål Henaug og Thomas til med utsetting av ørret. Foto: John Arne Paulsen

Fiskekortet gjelder i hele ØJFFs område, som inneholder 20 vann og vassdrag som blir kalket med til sammen hundre tonn hvert år. Foruten Sagstusjøen med sin ørretbestand, har de fleste vannene en god bestand av abbor og gjedde. Fiskekortsalgets inntekter går til innkjøp av flere Bjørkelangen-ørreter.

Et viktig settefiskanlegg
Bjørkelangen Settefisk produserer ørret i et anlegg som blir stadig mer moderne. Ørretene spres i dag til mange vann på Romerike.


Settefiskanlegget er direkte underlagt Bjørkelangen Jeger- og Fiskeforening som en egen fiskegruppe.
Formålet med anlegget er å produsere settefisk til kultiveringssone 2 og 3 på Romerike.
For noen år tilbake ble det søkt om å sette ut ørret fra Bjørkelangen i Fallåa i Skogbygda. Det tillot ikke fylkesmannens miljøvernavdeling, blant annet med bakgrunn i at ørreten i Fallåa ikke var i samme kultiveringssone, og derfor ikke nært nok beslektet med ørreten på Bjørkelangen. I dag leverer anlegget også fisk utenfor disse sonene, blant annet til foreninger i Østfold.

Det spreller i tanken: Ørretslippet er spennende for store og små. Her er fra venstre Ståle, Mattis og Wenche Glad Iversen, Geir Korsvoll, Oskar Korsvoll Evensen og Erik Evensen. Foto: John Arne Paulsen
I sonen nærmest anlegget har Bjørkelangen Settefisk ansvaret for stamfiske og fiskestellarbeid for øvrig. Bjørkelangen JFF ser som en hovedoppgave å bevare de opprinnelige stammene av ørret i vassdrag i Aurskog-Høland kommune og i bi-vassdragene til disse.

Sportsfiskets År
Norges Jeger- og Fiskerforbund har lansert 2014 som Sportsfiskets År. Det vil si fra mai i år til juni neste år. I den forbindelse inviteres alle landets fiskerforeninger til å bidra med arrangementer.
Utnevnt øverstkommanderende for Sportsfiskets År, Steinar Paulsen i NJFF, sier at målet er å rekruttere 200 000 nye sjeler til sportsfisket i løpet av året.


- Vi er i gang med å teppebombe Norge med sportsfiskearrangementer, fastslår han i en artikkel i magasinet Jakt & Fiske.
En spørreundersøkelse utført av Ipsos/MMI viste at cirka 1,7 millioner nordmenn over 15 år drar på en eller flere fisketurer hvert år.


- Tar vi med alle, er vi raskt oppe i to millioner, legger Paulsen til.
Målet er blant annet å arrangere 400 fiskesommerarrangementer i løpet av året for å få befolkningen opp av sofaen, ut av huset og til fiske i fersk- eller saltvann.
Fiskesommer: Norges Jeger- og Fiskerforbund har fatslått at 2014 er Sportsfiskets år. Foto: John Arne Paulsen

Kommentarer