Spolert tørrfluesesong

Tørrfluesesongen har så langt blitt spolert av sommerhete og lite nedbør.

Tekst/foto: John Arne Paulsen

Det er lenge siden vi har opplevd en så het og tørr juli måned. Den fulgte opp en nesten like tørr siste halvdel av juni. For en innland- og lavlandsfisker er lite regn og lange heteperioder en svært dårlig kombinasjon. En vannføring på et minimum og stadig varmere vann, fører til at ørreten blir "stående og trykke" i de laveste vannlagene, noe som gir så godt som null aktivitet i vannflata.

Varmt vann: Vannstanden er lav og vanntemperaturen høy, opp mot 25 grader. Da går ørreten på lavgir, og vannflata er fri for vak.
Under slike forhold er det garantert en god idé å prøve fiske på dypet, og da gjerne markfiske. Bunnmeite er jo en avslappende og flott aktivitet i sommervarmen. I vann og tjern med ørretbestand er det mulig å få pen ørret hvis en spotter områdene på det dypeste. Men til tørrfluefiske er langvarig sommervarme rett og slett svært ugunstig.

Må dypt: Denne ørreten (ikke rare tassen) ble tatt på en fortynget hareørenymfe. Etter et halvt minutts synketid ble nymfa dratt rykkvis inn mot land. 
I grunne vann kan ørreten stryke med hvis vannet blir varmere enn 23-24 grader. Som all annen fisk er ørreten vekselvarm. Det vil si at den har størst aktivitet ved optimal temperatur. Rundt 15 grader i vannet er toppers for ørreten. Da går forbrenningen raskere, og fisken er på stadig matjakt. Når vannet blir godt over 20 grader varmt, er det ikke greit å være vekselvarm, det vil si kaldblodig. I motsetning til oss mennesker - som er jevnvarme slik at kroppen regulerer den indre temperaturen på et bortimot konstant nivå - må ørreten søke ned til områder der vannet er kaldt nok til at den overlever.

I kano: Her har Thomas fått på en pen abbor ute på dypet. Langt fra fluefiske, men morsomt likevel.
Jeg sitter ikke og håper på kaldt og guffent, regntungt vær gjennom hele august, men det jeg kan slå fast er at årets tørrfluesesong er så godt som spolert så langt på Østlandet som følge av heten og manglende nedbør. I østlandsvannene er vannstanden lav, og åer er blitt til sildrebekker. Et og annet regnskyll spiller ingen rolle. Den tørre skogen suger vannet til seg.

Fortsatt skitt fiske!!
John A

En meter under: Kanten på berget viser normal vannstand. 




Kommentarer