Også nissen ønsker seg snø til jul

Hovedbildet til denne artikkelen, der julenissen går på rulleski, er tatt på Østlandet. Sånn ser det ut i dag.  Det er snøfritt, og i dag var det faktisk flere som syklet enn gikk på ski i våre områder. Dette er utviklingen vi ser i dag. Det blir varmere, våtere og villere. Det blir rulleski om vinteren og oversvømmelser om sommeren.

Klikk på bildet for å se det i større format. Foto: Josefine Paulsen
Noen hevder sikkert at det må være en god framtid for en som har fluefiske som hobby. Altså i og med at det regner mer og det blir nok av vann til fisken. Men, dessverre; når du tukler med økosystemene, gavner det slett ingen. Innlandsfisken havner i klimatrøbbel. Giftstoffer, parasitter, sykdommer og nye arter kan følge med når klimaet endres. Allerede i dag er fiskebestandene utsatt for mange miljøfaktorer som virker inn på hvordan økosystemene er bygd opp og fungerer. Når klimaet endres, kan forholdene forverres.

Dette bildet er tatt i sommer. Her går det en gangbru over til en halvøy i Glomma. Den er helt under vann. Foto: John Arne Paulsen
Over lengre tid har Direktoratet for naturforvaltning utført omfattende undersøkelser i Atnsjøen i Hedmark. Disse viser at vannet er blitt varmere, og dette indikerer det samme for andre vann, innsjøer og elver i innlandet. Vi vet at ørreten vil ha en vanntemperatur på under 20 grader for å trives. Ørret, røye og laks trives best ved lave og moderate temperaturer.
    Ut fra undersøkelsene kan det fastslås at varmere vann kan gi dårligere forhold for innlandsørret som lever i mindre elver og bekker i deler av Sør-Norge. Det er mange innsjøer med grunt vann der edelfisken får problemer med å overleve. Røya er den fisken som er mest avhengig av kaldt vann.
    Vi husker tørkeperiodene i sommer, der vi i uker i strekk så at vannet nådde et maksimumspunkt temperaturmessig og et minimumspunkt når det gjelder vannstanden. Det var helt på grensen mange steder. Og vi husker dagene med oppsiktsvekkende store nedbørsmengder, som sprengte grensene i innsjøer, bekker, åer og elver.

Sola varmer stadig mer. Basert på rapporter fra 800 forskere tegner FNs klimapanel et dystert bilde av framtiden. Foto: John Arne Paulsen
Spår en mild framtid
Accu Weather er ett av værsentrene som varsler en mild vinter. De mener det blir unormalt mildt med lite snø og mye regn i Norge og Sverige denne vinteren. Flere værsentra har kommet med tilsvarende sesongvarsler. Slår det til, får vi et rekordmildt vinterhalvår.
    Så langt er vi inne i tidenes mildeste år i norsk sammenheng, og mildværet ser ut til å fortsette, skal vi tro værmelderne Yr og Storm. Sjansen er stor for at vi står foran noe som er langt fra en god, gammeldags skivinter i lavlands-Norge, og da vil det være rulleski og ikke langrennsski som gjelder for skifolket.

Været i 2050
Bente Wahl er meteorolog og værmelder for NRK. Hennes værmelding for 2050 har vakt betydelig oppsikt, siden den i en stor grad er basert på forskningsresultater. Det hele er iscenesatt av Meteorologisk institutt. Wahls værmelding setter en støkk i noen og enhver. Her på Østlandet spås det barmark hele året. Altså ikke så mye som et snøfnugg. Snøgrensa ligger på 1000 meter over havet, og da må man til fjells for å gå på ski på tradisjonelt vis. Og der blir det til gjengjeld sterkere vinder og større snømengder enn i dag, siden det også blir mer nedbør totalt.
    Til sammenligning ligger Nes Skianlegg i Fenstad i Nes på Romerike, Østlandet, cirka 330 meter over havet.
    Enten langrennsnissen liker det eller ikke, må han nok ty til rulleski i store deler av landet vårt om profetiene slår til.

Det er en stadig økende tendens til at snøen smelter så fort den har dalt over landskapene på Østlandet. Dette bildet er fra Fallåa i Skogbygda, Nes. Foto: John Arne Paulsen

Kommentarer