Er fiskeslipp utelukkende positivt?

Det legges nå opp til en diskusjon rundt settefisk og om dagens rutiner gjør like mye skade som nytte i mange fiskekortområder.

Tekst/Foto: John Arne Paulsen

Mange ildsjeler fortsetter kultiveringsarbeidet i norsk natur for styrking av livsvilkårene både over og under vann. Innlandsfiskeforvaltningen i Oslo og Akershus skal nå revidere gammel plan og utarbeide nye bestemmelser for kultivering og utsetting av fisk.
Innlandsfiskeforvaltningen er underlagt Miljødirektoratet. Den gjeldende forvaltningsplanen fra 1996 er utdatert og må friskes opp. I den forbindelse arrangerer Fylkesmannen, Akershus fylkeskommune og Oslo kommune et oppstartmøte for arbeidet med ny plan. Møtet legges til Fylkestingssalen i Galleri Oslo onsdag 10. februar. Alle interesserte kan melde seg på.


Kan få store følger
– Dette blir et møte med høy temperatur. Det vil bli en del debatt omkring dagens forvaltning, og diskusjon om hvorvidt settefisk i dag gjør like mye skade som nytte i mange fiskekortområder. Konklusjonen her vil få store følger for settefiskanlegg og kultiveringsarbeid i mange lokalforeninger, sier Knut Johan Ruud i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).
Her i Nes har flere foreninger høstet god erfaring med vassdrags-
kultivering og utsetting av fisk. Innlandsfiskeforvaltningen innebærer et samarbeid mellom kultiveringsnæringen, jeger- og fiskerforeninger, andre friluftslivsforeninger og øvrige interesserte. Det er også disse som er målgruppene for møtearrangementet. Midlene som deles ut til de forskjellige foreningene har gjort det mulig å gjennomføre tiltakene som tidligere nevnt.


Økt interesse
I forbindelse med Sportsfiskets År 2014 og Friluftslivets År 2015 har fiskeaktiviteten økt betydelig på landsbasis. Innlandsfiske-
ressursene er til stor nytte og glede for befolkningen i form av rekreasjon, opplæring, naturopplevelse og lokal verdiskaping. En utarbeidet rapport gir oversikt over innlandsfiskeforvaltningen og danner grunnlag for konkretisering og prioritering av tiltak for å fremme forvaltningens målsettinger.
Ruud betegner dette som et svært spennende møte for alle som har meninger om forvaltningen av innlandsfiske i Oslo og Akershus. Noen temaer er dagens utsettingspraksis, økologiske konsekvenser
av ørret som settes ut, og friluftslivsinteressen knyttet opp mot ferskvannsfisket.

Ønsker innspill
Ruud forteller at forvaltningen ønsker innspill i forbindelse med arbeidet med nye bestemmelser. På møtet vil det bli presentert forslag til hvordan innlandsfiskeressursene kan forvaltes og hvordan myndighetene vil ivareta kultiveringspraksis og allmennhetens tilgang til gode fiskemuligheter.
Statlige retningslinjer setter krav til at alle bestander skal forvaltes etter et økosystembasert prinsipp. Innen 2020 er målet at artene opptrer i levedyktige bestander innenfor sitt naturlige utbredelsesområde. Fylkeskommunen og Fylkesmannen jobber nå også med å avklare hvordan de skal forholde seg til EUs vanndirektiv framover.

Les mer og meld deg på her: Akershus fylkeskommune. Påmeldingsfristen er 4. februar.


- Dette blir et møte med høy temperatur. Det vil bli en del debatt omkring dagens forvaltning.
Knut Johan Ruud, NJFF

(Teksten er brukt med tillatelse fra Raumnes, lokalavisen for Nes på Romerike, Akershus www.raumnes.no)

Kommentarer