Historisk mye vann

Aldri tidligere har det vært så stor vannføring som i år i elvene gjennom Romerike gjennom en hel sommer.

Tekst/foto: John Arne Paulsen

Vannføringen i Vorma og Glomma nedenfor elvemøtet i Nes var historisk stor i den forstand at det aldri tidligere har vært så jevnt tilsig gjennom hele perioden fra vårflommen kom og fram til september.

Uåas utløp til Glomma i august.


Gjennom det aller meste av sommeren gikk elvene stinne av vann, og det var knapt en fluefisker å se. Ikke en meitefisker heller, for den saks skyld.

Store deler av campingplassen på Frognerstranda lå uten vann i perioder.

Våt camping
Vårflommen kom rekordtidlig og voldsom. Juniflommen var stor og langvarig. Juli og august var regntunge måneder, og september startet likedan. De siste ukene har Mjøsa vært over en meter høyere enn normalt for årstiden. Trær langs Vorma stod i vann og elva vokste seg i perioder godt inn over plenen ved bryggeanlegget i Vormsund. Glomma-vannet flommet inn i flere fortelt på Frognerstrand Camping. Vannet spiste seg helt inn til trappa på campinghyttene. Og bryggeanlegget på Årnes sto mer eller mindre under vann i lange perioder.

Bryggeanlegget i Vormsund i august.

Helt spesiell
Flomtoppene ble etter hvert oppsiktsvekkende mange.
- Sesongen sett under ett var helt spesiell. Det er det ingen tvil om, fastslår Turid Anne Drageseth, hydrolog i Glommen og Laagens Brukseierforening (GLB).
Hydrolog Hans-Christian Udnæs i GLB fastslår at juniflommen vi opplevde i år i Vorma er den nest største på de siste 30 åra. Kun 100-årsflommen i 1995 var større. Udnæs legger til at i månedene etter juni lå vannføringen godt over normalen.
- Tallene var unormalt store. Vannføringen var i høst veldig høy for årstiden, sier han.

Bryggeanlegget i Vormsund. Vormsundbrua i bakgrunnen.


Den tidligere Ringstad-kisken ved bryggeanlegget på Årnes sto igjen under vann.

Her måtte man svømme ut for å få tak i livredningsutstyret
.

Gangbrua ut til Årnestangen var i en periode helt under vann i sommer.

Frognerstranda Camping


Frognerstranda Camping i Nes på Romerike