Fisker ulovlig i drikkevannskilde

Denne sommeren er det observert flere fiskere i drikkevannskilden Dragsjøen i Nes på Romerike. Nå vurderer vannverket å få på plass opplysningsskilter på engelsk.

Vurderer tiltak: På skilt rundt Dragsjøen informeres publikum om at fiske ikke er tillatt, men det fiskes likevel. Foto: John Arne Paulsen

– Det stemmer at vi har fått tips om fisking i Dragsjøen. Det er ikke tillatt. Utenlandskregistrerte biler er observert ved sjøen, og det kan ende med at vi må sette opp skilter på engelsk som forteller at fisking ikke er tillatt, sier Jan Roger Aas, daglig leder ved Årnes Vannverk.
    Vannverket er et av landets eldste. Det renser vann fra Dragsjøen og sørger for drikkevann til store deler av befolkningen i Nes.
    – Fiske i sjøen er forbudt. Vi har satt opp flere opplysningsskilt om dette. De fleste vet om dette og respekterer forbudet, sier Aas.

Vil unngå trafikk
Han legger til at det ikke er forbud fordi man er redd for forurensning av drikkevannet.
    – I utgangspunktet er forbudet innført for å unngå unødig mye turferdsel rundt sjøen. Da snakker jeg ikke om trimmere som går eller jogger rundt sjøen, men folk som bedriver forskjellige aktiviteter nede ved sjøkanten, sier Aas.
    Vannverket ønsker ikke uheldig "grill-turisme".
    – Renseanlegget vårt vil takle så godt som hva som helst. Det er ikke noe problem. Men for mye trafikk på strendene er uheldig. Forbudet er en slags dobbel livsforsikring, for å si det slik, sier Aas.
    Han legger til at det også er en smitterisiko knyttet til fisket.
    – Det kan komme noen med fiskeutstyr som kan bringe med seg smitte fra andre vann. Dette igjen kan skape et uheldig biomangfold i drikkevannskilden. Det ønsker vi jo selvfølgelig ikke, sier Aas.

Ber om tips
Én person som eier grunn i området, har fiskerett. Ingen andre.
    – Vi vil nå vurdere hva vi skal foreta oss. Vi kan jo ikke gjerde igjen sjøen. Det er flere ganger observert biler med utenlandske registreringsnumre ved sjøen. Antakelig ender vi med å sette opp informasjonsskilt også på engelsk, så får vi håpe at de tar hensyn til dette, sier Aas.
    Etter en melding om ulovlig fisking tidligere i år, gikk vannverkets mannskaper en runde for å sjekke. Det var ikke mange synlige spor etter denne typen aktiviteter.
    – Men vi skal ta en ny runde i båt. Da vil vi få sjekket strendene ordentlig. Jeg vil henstille trimmer og turgåere om å følge med og gjerne tipse oss om man skulle oppdage noen som fisker, griller eller griser til nede ved sjøen. Da vil vi få litt mer begrep om hvor omfattende dette er, sier Aas.

Kommentarer