Millionbot etter Akerselva-katastrofen

I fjor ble nesten alt fiskeliv i Akerselva i Oslo utryddet da vann- og avløpsetaten i byen klarte det "mesterstykket" å slippe ut 6000 liter klor fra vannrenseanlegget på Oset. Det utilsiktede utslippet ble av Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) betegnet som en katastrofe. I følge Dagbladet overlevde kun tre av 135 000 laks og ørret klorutslippet. Etaten må nå punge ut med over 7 millioner kroner.


Nylig falt dommen, og avløpsetaten i Oslo er ilagt en bot på 4 millioner kroner, samt 3 millioner kroner i erstatning og 700 000 kroner i inndragning av overskudd, i følge VG.

Faksimile fra Aftenposten etter det tragiske utslippet.
- Jeg er helt enig imed statsadvokaten i at dette er en forferdelig sak. Flere feil skjedde samtidig, men det skulle vært unngått, uttaler konstituert direktør Per Kristiansen i vann- og avløpsetaten i Oslo kommune til Aftenposten.

Det som ikke kunne skje, skjedde. Naturvernforbundet i Norge har også reagert sterkt på hendelsen.

Fluefiskere som ynder å lure ørreten i elva har håpet at ørretbestanden skulle ta seg opp igjen raskt. I fjor satte Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) ut yngel. I mai i fjor ble det satt ut 10 000 sjøørretyngel, og i juni i fjor satte OFA ut 25 000 ørretyngel. Norsk Institutt for Vannforskning gjennomførte en høstregistrering i fjor. På syv stasjoner ble det blant annet registrert 84 små ørreter, 36 laks og en gjedde. Det vil antakelig ta lang tid før elva får den samme fiskbare ørretbestanden som før utslippet.