Skånsomt fiske med fang og slipp

Catch and release: I områder med stort fiskepress ses fang og slipp-metoden som stadig viktigere med tanke på å ta vare på fiskeressursene.

For at fang og slipp skal være velfungerende, må fisken imidlertid overleve etter slippet. Fiskeetikk spiller en viktig rolle i denne prosessen, og her bringer vi noen enkle og gode råd.

  • Fang og slipp er en stadig mer utbredt metode for sportsfiskeren. Husk "fornuftig jakt"- prinsippet; minimer tiden du leker med fisken etter at den har tatt på flua. Å slite den ut unødvendig kan resultere i at den dør senere.

  • Det beste er å holde fisken under vannet når man løsner den fra kroken. Bruk gjerne mothakeløse fluer. Hvis du må jobbe med å løsne flua, fukt hendene fullstendig eller bruk myk bomull eller bomullshansker som er dynket i vann. Dette vil forhindre skader på fiskens beskyttende hinne.

  • Hvis fisken skal måles eller fotograferes, pass på å ha måleinstrumentet eller kameraet lett tilgjengelig, og handle raskt. Minimer tiden fisken er ute av vannet.

  • Hold fisken forsiktig under magepartiet og i området foran halen. Klem aldri en fisk, og unngå å ta på fiskens øyne eller gjeller. Når du slipper fisken, er det fornuftig å holde den under vann en liten stund før du lar den svømme. Dette for at fisken kan suge inn vannets oksygen. Fisken er klar til å bli sluppet når den er vendt med ryggfinnen opp og svømmer aktivt ut av hendene. Kast aldri en fisk ut i vannet.

  • Når man praktiserer fang og slipp, er det viktig på forhånd å forberede slippet. Velg en krok som løsner lett fra fiskens munn. Bruk håv.

  • Ha en krokløsner lett tilgjengelig. Dra aldri kroken ut av fiskemunnen. Hvis kroken har festet seg for godt, kan det være en løsning å klippe av senen og slippe fisken med kroken i munnen. Kroken vil etter hvert løsne av seg selv. Eventuelt kan det være best å ta livet av fisken. Vær resolutt når du skal bestemme om fisken skal slippes eller drepes.

  • Husk; vær skånsom, rask, og når du er i tvil, tenk på fisken først.

Kommentarer