Fliser i Flisa

Turen gikk til elva Flisa på Finnskogen. Målet var selvfølgelig pen fisk, men det er jo bare fliser i Flisa.

Turen gikk til Flisaelva oppstrøms Flisen Bro anno 1858. Flisa er kjent for godt harrfiske, og det er ikke første gang vi besøker elva. Men det kan kanskje bli lenge til neste gang.
      Ved forrige besøk, ved lav vannstand, fisket vi i stimer av harr flere steder, men den var liten av størrelse. Når det samme nå gjentok seg – ved relativt høy vannstand denne gang - er vi svært nysgjerrige på om noen i det hele tatt har tatt harr av anselig størrelse i elva de siste åra. En fyr på Dæsbekken Villmarkssenter - beliggende ved elva i dette området - fortalte at jo da, her går det sværinger hele tiden. Og spesielt i elva rett forbi leiren. Men vi lar oss ikke lure mer. Her går det ingen sværinger på tørt, i hvert fall.

      Det er torsdag midt på dagen og vi trasker fra Flisen Bro og oppstrøms mellom 100 og 200 meter. På denne strekka er elva vid nok til at strømmen ikke er for sterk. Det lar seg ikke gjøre å fluefiske fra land, så vadeutstyr er helt nødvendig. Sola titter fram, etter flere dager med tungt, høstpreget vær. Det er en behagelig temperatur, med en svak vind fra nordøst. Her ligger det meste godt til rette – tror vi.
Et tegn på svunne tider? Fiskekortsalget
er administrert av Åsnes jakt- og fiskeforening.

    Speidingen ut over vannflata er en skuffelse. Ikke et vak å se. Vi tester forskjellige typer tørrfluer. En døgnflue med grå dubbing, brunt hackle og grå vinge gir fangst, men den viser seg å fiske bedre etter at den har dukket under vann. Nymfefiske gir ingen respons. Den beste flua denne dagen viser seg å bli en Zulu Silver kjøpt over disk. Men fisken, da... 200-300 gram er ikke mye å skryte av.

     Dagen gryr og akillessenene verker etter vading på runde steiner på størrelse med fotballer. Tommelen vender vi nå litt ned for denne elva. Konklusjonen er klar etter tre besøk de siste åra: Håpet om at vi har bommet på tid og vannstand er svunnet. Vi har mistet troen på å få pen harr i Flisa. Men - for all del - elva er flott og det er morsomt å få fisk uansett.
Rundt Flisen Bro gir elva gunstige muligheter for fluefiske etter harr. Vadere er et must.
Det er nok noen år til denne blir steikefisk.
Tommelen vender vi nå litt ned for denne elva.

Kommentarer