Ny kartlegging av Akerselva

Fylkesmannen har denne høsten belyst en kartlegging av utslipp og tilsyn med virksomheter langs den høyst belastede ørretelva Akerselva.

Tekst: John Arne Paulsen

6000 liter klor rant ut i Akerselva i Oslo for drøye to år siden. Utslippet drepte så godt som all ørret og annen fisk i elva. I desember i fjor rant inntil 19 000 liter fyringsolje ut i elva. Klorutslippet kom tragisk og komisk nok fra Oset Vannrenseanlegg. Fyringsolja rant ut under fylling ved Ullevål Sykehus.
Hva blir det neste? Alt kan skje, tydeligvis. Det faktum at et vannrenseanlegg (av alle) kan ta kverken på all fisk i ei elv, er jo til å grine av. Står det like ille til med sikkerheten i alle slike anlegg, er virkelig grunn til å gå dem i sømmene.

Dette bildet fra Wikipedia Commons er tatt i Akerselvas øverste del.
I år har vi heldigvis til gode å lese om større utslipp til denne elva, som blant annet er kjent for sin ørretbestand, med fiskeutsett og kultiveringsarbeid utført av Oslomarkas fiskeadministrasjon.
I høst har Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Oslo kommune og Miljødirektoratet belyst en kartlegging av utslipp og tilsyn med virksomheter langs Akerselva for å stanse utslipp av forurensning. Det er blant annet funnet kvikksølv i et område.

Faksimile fra forsiden av Aftenposten onsdag 9. mars 2011.
Målene er å kartlegge tilførsler av nye organiske miljøgifter fra elva, å spore kilder til miljøgifter, samt å gjennomføre tilsyn parallelt med og basert på kartleggingen for å avdekke eventuelle aktive kilder til utslipp.

Kilde: Miljødirektoratet