Om vading og vadeteknikk

Vading kan være en risikosport. Tålmodighet og god kroppsbeherskelse er to viktige stikkord.

Det er viktig å kjøpe vadere i riktig størrelse for at de skal fungere optimalt. Mustad råder alle til å teste tre størrelser ved kjøp. Et kjent triks er å sette seg på huk. Om vadebuksene strammer for mye på de edlere deler, er buksene for små. De må heller ikke føles som å gå i en potetsekk. Uansett er det viktig å bruke belte som strammes over mageregionen, slik at man unngår at vaderne blir fylt med vann om man skulle miste balansen og falle under. Mage/midjebelte følger med mange vadebukser.

I stri strøm er det viktig å unngå for dyp vading. Foto © fluefiskeprat.com


Det er i tillegg viktig at vadeskoene ikke er for små. Det kan være lurt å kjøpe dem så store at de også rommer et ekstra par neoprensokker i tillegg til de sokkene som er sydd inn i vaderne. Skoene MÅ også ha filtsåler under, slik at man reduserer risikoen for å skli på glatte steiner.
     I enkelte vassdrag er bunnen så variert og vanskelig at det kan være en god idé å bruke en vadestav. Enten som Lars Monsen som gjerne bruker en en staur/trepinne, eller for eksempel ved å gå til innkjøp av en kjekk teleskopstav. Noen mener at man uansett må bruke stav av sikkerhetsmessige årsaker, men dette er det delte meninger om.

Er bunnen steinete, slik som på dette bildet, er det lurt å ha filtsåler under vadeskoene. Foto © fluefiskeprat.com
Om selve vadeteknikken kan følgende nevnes for å øke sikkerheten: Det handler om å sørge for riktig tyngdeoverføring. Ta først ett steg fram med det ene beinet og sett foten ned på trygt underlag. Følg på med det andre beinet og sett foten ned ved siden av den andre. Fortsett på samme måten utover i elva til du er på ønsket sted. Er det stri strøm, bør en ikke vade så dypt at vannet går over midjen. Det er også viktig å være ekstra forsiktig når man snur seg 180 grader for å gå tilbake mot land. Her gjelder det å hele tiden fokusere på å ha kroppen i balanse. Når bunnen er steinete, for eksempel med mange runde steiner, kan det være lurt å unngå å gå oppå disse, men heller trå ned mellom dem. Om man er nødt til å  trå oppå steiner, må man alltid kjenne om de ligger stødig før man trår ned på dem av full tynge. Steiner som rugger kan gi en svært våt opplevelse!
     En annen viktig ting å tenke på, er å bruke polariserte briller som gjør det lettere å se bunnen.
     Det er også en fordel å være to eller flere på vadeturer. Ved uhell er det kjekt å ha noen i nærheten som kan yte assistanse.