Kommentar: Mannfolka dominerer totalt

Florerer kjønnsdiskrimineringen i sportsfiskeverdenen? Eller er det helt naturlig at brorparten av sportsfiskerne er mannfolk?

Sett ut fra nominasjonslista til Gullkroken 2014 kan en trygt fastlå at mennene dominerer på dette området. Bortsett fra  at Torunn Handeland fikk hedersprisen, var det kun menn å velge mellom i de ulike kategoriene: Årets saltvannsfisker, fluefisker, arts/specimenfisker, skribent, film/filmklipp, fotografi, ferskvannsfisker og konkurransefisker/utøver. Kun mannfolk.

Jeg ønsker meg en Hardy Bouglé Heritage-snelle til jul, kjære...
Min kommentar er at siden vi mannfolka dominerer som vi gjør på dette området, kan vi sikkert være flinkere til å invitere damene inn i miljøet. Det er jo naturlig for begge kjønn å bruke naturen og jaktinstinktene.
    Mange tyr til fluefisket for å skaffe seg noen sunne avbrekk i en ellers så hektisk hverdag.
    Jeg er rimelig sikker på at den kjønnsmessige skjevheten ikke skyldes at damene er holdt utenfor, slik som i maratonløp for eksempel. Da Grete Waitz, et av mine store forbilder, vant maraton i VM i Helsingfors i 1983, var det første gang maraton for kvinner var lagt inn som øvelse i friidretts-VM. I Boston Marathon var det forbudt for kvinner å stille til start helt fram til 1972. I 1967 blåste Kathrine Switzer i dette forbudet og stilte til start. Til tross for at mannfolk i arrangørstaben fysisk forsøkte å hindre henne i det, klarte hun å fullføre. Dette også takket være hjelp fra mannlige løpere som kom henne til unnsetning hver gang hun ble angrepet av en funksjonær som var ute etter å stoppe henne.  En stiller seg jo bare hoderystende til dette nå i dag.
    Sportsfiskeverdenen er åpen for alle. La oss håpe på flere kvinnenavn på nominasjonslistene til Gullkroken 2015.

John Arne Paulsen

Kommentarer