Har oppnådd økt fokus på friluftslivets verdier

Innbyggerne i Nes på Romerike har sammen sørget for å gjøre Friluftslivets år 2015 til en suksess.

Av John Arne Paulsen

2015 nærmer seg slutten, et år som har stått i friluftslivets ånd. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft oppfordret alle landets kommuner til å få folket ut i friluft. Akershus fylkeskommune inviterte Nes med på et samarbeid om friluftsaktivitetene. Totalt sett er det grunn til å være godt fornøyd.

Premiefisk: Erik Ness var både heldig og dyktig da han fikk en pen ørret i Vesletjennet i sommer. Ørreten var merket i tilknytning til jeger- og fiskerforbundets prosjekt "Markafiske". Det skjedde under Udnes Jeger- og Fiskerforenings arrangement i forbindelse med Friluftslivets år. Foto: John Arne Paulsen
Samarbeid
Erik Andreassen er leder i Øststranda Jeger- og Fiskeforening. På vegne av alle involverte slår han fast at friluftslivet i Nes er styrket gjennom dette året.
   - Akkurat det hersker det ingen tvil om. Morten Tvethaug i Frivilligsentralen og folkehelsekoordinator Elize Liljenkvist har vært sentrale i arbeidet med å tromme sammen mange forskjellige organisasjoner som driver ute i naturen. Vi har samarbeidet veldig godt, holdt møter, delt ut priser, og flere av oss er nå med i et kartprosjekt om friluftsområder, sier Andreassen.

Samarbeid har båret frukter: Erik Andreassen (Øststranda JFF), Rachel Glasser (Nes Turlag), Morten Tvethaug (Nes Frivilligsentral), Elize Lijenkvist (folkehelsekoordinator i Nes kommune), Terje Rokvam (Ørn 4H), Joachim Sundby Aagotsrud (Ørn 4H), Silje Emilie Thorkildsen Rokvam (Ørn 4H), Anne Kjorstadmoen (Freidig 4H), Eirik Fredriksen Fidje m/caps (Ørn 4H), Lene Kjorstadmoen (Freidig 4H), Robin Andresen (Ørn 4H), Harald Verket (svømmehallgruppa), Karen Sofie Thorkildsen Rokvam (Ørn 4H), Bent Dehli (Nes-Årnes Speidergruppe), August Skovseth, Fedrik Rossow (Nes-Årnes Speidergruppe), Erik Sogn (Nes Orienteringslag). Foran på huk: Astrid Mobæk og Brage Aleksander Thorkildsen Rokvam (Ørn 4H). Foto: Tommy Simon Norum
Høydepunkt
Et høydepunkt var det da man sammen kunne tilby 50 friluftsaktiviteter i Folkehelseuka under Årnesdagene.
   - Folkehelsekoordinatoren og frivilligsentralen har dratt oss til å samarbeide bedre. Dette er dugnadsarbeid så det holder. Og 50 aktiviteter under Folkehelseuka var jo helt rått, for å bruke det ordet, sier Andreassen.

Starten: Dette bildet er fra markeringen av starten på Friluftslivets år 2015 med fakkeltog fra Veslesjøen til Dragsjøen. Foto: John Arne Paulsen
Kartprosjektet
Interessen er stor for at samarbeidet mellom de forskjellige organisasjonene skal fortsette også etter dette året.
   - Blant annet vil vi fortsette arbeidet med kartprosjektet, der vi skal kartlegge hvilke friluftsområder som er viktige for oss. Dette med å samle Nes i slike felles tiltak fungerer veldig bra. Og etter det jeg har forstått skal det satses på ei uke med fokus på friluftsliv neste år også. Vi fikk mange tilbakemeldinger som vitnet om at dette bør gjentas, sier Andreassen.

Friluftslivets år 2015: Folkehelsekoordinator i Nes, Elize Liljenkvist (til venstre) og ordfører Grete Sjøli (Ap) overnattet ved Veslesjøen. Foto: Morten Tvethaug
Høstet mye ros
Friluftslivssatsingen i Nes høster positiv omtale i den nyeste utgaven av magasinet Skog. Det konkluderes med at ingen i Nes trenger å reise langt for å høste gode frilufts- og naturopplevelser. I artikkelen er både stolpejakt, folkehelseuka og noen av kommunens mest populære friluftsområder omtalt i positive ordelag. Naturstien i Øststranda JFFs område langs Sagstuåa, som Årnes Rotary nylig har oppgradert, er en av disse.
   - Det er jo positivt med denne typen omtale i sentrale tidsskrifter. Dette er jo en solid framsnakking av Nes kommune. Det er vi jo glad i, fastslår Øststranda-leder Andreassen.

- Dette er dugnadsarbeid så det holder. Og 50 aktiviteter under Folkehelseuka på Årnes var jo helt rått.
Erik Andreassen, Øststranda JFF

(Tekst og bilder er brukt med tillatelse fra Raumnes, lokalavisen for Nes på Romerike)

Kommentarer