Gjeddebestanden skal reduseres for å styrke ørretens livsgrunnlag

ROVFISK: Det kan holde med å få ei gjedde på denne størrelsen for å vinne konkurransen. Illustrasjonsfoto: Utmarksavdelingen i Akershus og Østfold


Også i år arrangerer Øststranda JFF gjeddekonkurranse i Sagstusjøen i Nes på Romerike. En av grunnene er sjøens ørretbestand.

Det er kun stangfiske som gjelder når Øststranda jeger- og Fiskeforening (ØJFF) nå har dratt i gang en konkurranse om å få opp den største gjedda. 

– Du trenger ikke å være ekspert eller ha det beste utstyret. Du trenger rett og slett bare å få den største, sier Tonje Bruun, styreleder i foreningen.


Her gjelder det rett og slett å få den største på stang. 

 

Har du fiskestang og fiskekort, og klarer å lure opp ei eller flere gjedder, er det bare å sende ØJFF et bilde av fisken med informasjon om vekt, lengde, fiskerens personalia og hvor fisken ble tatt. 

– Det er et pluss om bildet som sendes oss blir tatt foran ØJFF-skiltet på brygga, legger styrelederen til.


VIL REDUSERE BESTANDEN: Tonje Bruun, leder i Øststranda Jeger- og Fiskeforening, håper på et effektivt gjeddefiske i foreningens hovedvannSagstusjøen. Foto: Ståle Glad-Iversen 
 

Når året er omme, deler ØJFF ut fiskekort til de som har tatt de tre største gjeddene. Mer informasjon om konkurransen kan du finne på foreningens nettsider.


Truer ørreten 

Det er ønskelig å redusere gjeddebestanden i sjøen. Helst hadde styrelederen sett at den ble helt gjeddefri. 

– Det hadde ikke gjort noe, med tanke på at vi bruker såpass mye ressurser og penger på å sette ut ørret i sjøen, sier hun. 

Gjeddene utgjør en alvorlig trussel for ørretene i sjøen. Den klarer seg bra også i perioder med høye temperaturer i vannet. 


Håper på mange bilder  

– Gjedda er jo en sumpfisk som tåler det. Den kan kanskje bli litt mer sløv når vanntemperaturen er høy, sier hun. 

Hun håper det kommer inn mange bilder. En trenger ikke nødvendigvis å måtte få en på ti kilo for å vinne konkurransen. 

– Jeg synes det er veldig morsomt med denne konkurransen. Den hjelper oss med å bli kvitt litt gjedde, og ikke minst er det også morsomt for barna å få fiske gjedde, og å kjenne de kreftene når denne rovfisken gjør motstand, sier ØJFF-lederen.


Artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Raumnes, lokalavisen for Nes på Romerike. 


FAKTA OM GJEDDE: 

Gjedde er en langstrakt fisk med en flat og bred snute. Ryggfinnen og gattfinnen sitter langt bak på kroppen og er like lange. Hanngjedda oppnår sjelden en vekt på mer enn 8 kilo, mens hunngjedda kan komme opp i mer enn 30 kilo. 

Den største gjedda som er tatt med sportsfiskeredskap i Norge, veide 19,540 kilo. Rekorden ble satt i GrøtlitjernetStavsjø, i 2017. 

Verdensrekorden (IFGA) på stang er på 24,8 kilo, tatt i innsjøen Grefeern i Tyskland i 1986. 

World Records Freshwater Fishing melder om flere gjedder som skal ha veid omkring 65 kilo (blant annet fra Østerrike, Russland og Ukraina), men dette er ikke tilstrekkelig dokumentert. I 1926 ble det imidlertid funnet ei død gjedde i Shannonelva, Irland, som beviselig skal ha veid over 41 kilo. 

 

Kilde: Wikipedia 

Kommentarer